Ford versus Ferrari

Deze post gaat over auto’s. En nee, niet over de software die er tegenwoordig binnen auto’s aanwezig is, maar over zaken die er toe doen wanneer je een nieuwe auto wilt kopen. De paralellen tussen het laten ontwikkelen van een (nieuw) softwareproject en het kopen van een (nieuwe) auto zijn namelijk best groot. Wij willen…

Deze post gaat over auto’s. En nee, niet over de software die er tegenwoordig binnen auto’s aanwezig is, maar over alle zaken die er toe doen wanneer je een (nieuwe) auto wilt kopen.

De paralellen tussen het laten ontwikkelen van een (nieuw) softwareproject en het kopen van een (nieuwe) auto zijn namelijk best groot. Wij willen onze klanten helpen de juiste keuzes te maken bij het kopen van de juiste auto en het onderhoud daarvan. Niet elke auto is namelijk voor elke situatie geschikt, en niet elke situatie is geschikt voor een auto.

In de showroom

Stel wij hebben een autogarage met daarin het volgende aanbod:

  • Ferrari F8 Tributo
  • Ford Focus station
  • Jeep Rubicon 4×4
  • DAF XG met trailer
  • Smart

Zoals je ziet is het aanbod vrij uiteenlopend. Al vrij snel is het duidelijk dat iedere auto zijn eigen doel dient, en in de meeste gevallen zal er zeker een auto tussen zitten voor jouw situatie.

Wil je bijvoorbeeld met het gezin op vakantie? Dan is de Ford Focus station waarschijnlijk een goede keuze. Een Ferrari zal je immers weinig helpen wanneer je met vijf mensen in één auto op reis wilt. Wanneer je daarentegen wilt afwijken van de Route du Soleil en jezelf met de hele familie ook in de bergen wilt begeven is de Jeep misschien een betere keuze. Door zijn vierwielaandrijving zal deze wagen elk berglandschap de baas kunnen zijn. Zo is er voor elke situatie wel een auto te bedenken die er bij past.

Software showroom

Zo is dit ook het geval in de wereld van software. Het verschil is daarentegen ook dat we als autoverkopers mee kunnen denken over de wegen en de route die de klant gaat nemen. We bieden een maatwerk oplossing, dus moeten we samen naar alle facetten kijken om tot de beste oplossing te komen.

De beste oplossing is in onze optiek maatwerksoftware waarbij het behalen van de maximale business value van de klant leidend is voor de keuzes die gemaakt worden. Het uitgangspunt is wel dat er software opgeleverd moet worden die eenvoudig te begrijpen is door andere ontwikkelaars, deze gebruik maakt van zo modern mogelijke technieken en eenvoudig is om uit te breiden en onderhouden.

Software is vluchtig en aan verandering onderhevig. Het is daarom lastig om te benoemen wat er in onze showroom staat qua aanbod omdat elke klant andere eisen, wensen en kaders heeft. We kunnen in ieder geval wel met zekerheid zeggen dat de auto’s die wij verkopen allemaal gemaakt worden door Microsoft of gelieerd zijn aan Microsoft.

APK

Ieder jaar moeten auto’s gekeurd worden. Er wordt gekeken of de auto nog voldoet aan de veiligheidseisen zodat deze voor alle inzittenden alsmede alle medeweggebruikers veilig is. Alleen gecertificeerde professionals mogen deze keuring uitvoeren, en ook zij zijn aan keuringen onderhevig. Als auto’s niet periodiek onderhouden worden kunnen ze worden afgekeurd. Wanneer deze vervolgens niet alsnog gerepareerd worden mogen ze de weg niet meer op met eventuele boetes als gevolg.

Zo is het ook met software. Software krijgt op den duur ook gebruikerssporen, wordt niet gebruikt waarvoor het bedoeld is, wordt hier en daar opgevoerd en er breken dingen af. Een ding is zeker: een softwareproject is zelden van een oud vrouwtje geweest en heeft nooit binnen gestaan. Software moet dus onderhouden worden, en dit moet periodiek gebeuren. Onder andere om bij te blijven met de laatste veiligheidseisen, het gebruikersgemak te verbeteren en om fouten op te lossen.

Wegwerkzaamheden

Nadat je met je nieuwe bolide de showroom verlaten hebt is het een kwestie van tijd voordat je geconfronteerd wordt met zaken als wegenbelasting, onderhoud en je raadt het al: wegwerkzaamheden. Zoals verkeer zich moet aanpassen aan de wegwerkzaamheden, zo moet software zich ook aanpassen aan de omstandigheden waarbinnen deze draait.

Het is dus van belang om te beseffen dat het niet alleen blijft bij het kopen (en onderhouden) van de juiste auto, maar dat een bedrijf ook verantwoordelijk is voor het wegennetwerk waarop deze auto rijdt.

Conclusie

Denk er goed over na of een auto/softwareproject is wat je nodig hebt, hoe je het onderhoud gaat aanpakken (en financieren indien nodig) en waar je de weg op wilt.

Goede reis!