Écht beginnen met Docker in 5 simpele stappen

Sinds enkele jaren ben ik een grote fan van Docker en containers. In dit artikel ga ik niet uitleggen wat Docker en containers zijn, daar is al genoeg over te vinden op het internet. Dit artikel is bedoeld als een simpele introductie van Docker voor ontwikkelaars die hier nog geen ervaring mee hebben.

Sinds enkele jaren ben ik een grote fan van Docker en containers en hierin ben ik zeker niet de enige. Uit de laatste Stack Overflow Developer Survey blijkt dat 2/3 van de professionele ontwikkelaars gebruik maakt van Docker en dat 75% dit ook graag doet. In dit artikel ga ik niet uitleggen wat Docker en containers zijn, daar is al genoeg over te vinden op het internet. Dit artikel is bedoeld als een simpele introductie van Docker voor ontwikkelaars die hier nog geen ervaring mee hebben.

Door ontwikkelaars wordt Docker vaak gebruikt om de door hen ontwikkelde applicaties te draaien in containers, maar dit is nogal een rigoureuze aanpassing om te gaan maken als eerste introductie van Docker. Daarom nemen we een klein stapje terug en gaan we Docker gebruiken om een applicatie, in ons geval de database Microsoft SQL Server, te draaien. Hiervoor is door Microsoft een gratis ontwikkelaarsversie beschikbaar gesteld, deze is echter niet geschikt om productieomgevingen te draaien!

Stap 1: Download Docker

Om Docker te kunnen gebruiken moet dit natuurlijk eerst geïnstalleerd worden. Voor ontwikkelwerkzaamheden is Docker Desktop de meest geschikte keuze. Dit is een multiplatform applicatie, die draait op Windows, Linux en macOS (zowel Intel als de nieuwe Apple chip), en bevat de standaardonderdelen van Docker inclusief een handige gebruikersinterface om je Docker omgeving te beheren. De applicatie is hier te downloaden: https://www.docker.com/

Stap 2: Maak een Docker Compose bestand

Docker Compose is één manier om je Docker omgeving te configureren. Hierbij gebruik je een enkel bestand om alle gewenste applicaties met bijbehorende configuratie te definiëren. Maak hiervoor een bestand genaamd ‘docker-compose.yml’ en plaats de volgende tekst daarin:

version: "3"
services:
  db:
    image: "mcr.microsoft.com/mssql/server:2022-latest"
    ports:
      - "1433:1433"
    volumes:
      - sql-data:/var/opt/mssql
    environment:
      ACCEPT_EULA: "Y"
      SA_PASSWORD: "<WACHTWOORD>"

volumes:
  sql-data:

Vervang <WACHTWOORD> door het wachtwoord wat jij wil gebruiken voor je database.

Stap 3: Start je Docker omgeving

Het starten van de Docker omgeving gaan we doen via de command line/PowerShell. Zorg ervoor dat je hiermee in de map zit met het ‘docker-compose.yml’-bestand. Op Windows is dit makkelijk te doen door in deze map SHIFT in te houden en op de rechtermuisknop te klikken. Kies vervolgens de optie ‘Open PowerShell Window here’.

Typ daarna het volgende commando en druk op ENTER:

docker compose up -d

Hierna kun je via de Docker Desktop applicatie de voortgang van het opstarten in de gaten houden. Het opstarten is voltooid als de container de status “Running” heeft en het icoontje groen is geworden.

Stap 4: Verbind met de database

Om te verbinden met de database gebruik ik de gratis verkrijgbare applicatie SQL Server Management Studio. Vul om te verbinden de volgende gegevens in:

VeldWaarde
Server namelocalhost
Loginsa
Password<het wachtwoord van Stap 2>

Stap 5: Stop je Docker omgeving

Je kan de Docker omgeving stoppen in de Docker Desktop applicatie door op de stopknop te klikken of voer het volgende commando uit via het eerdere command line/PowerShell venster:

docker compose down

Conclusie

Hoewel dit slechts een simpele introductie tot Docker is geweest, hoop ik toch dat ik je enthousiast heb kunnen maken over dit geweldige stukje software. Er is nog zoveel meer te ontdekken in de wondere wereld van Docker en containers! Is er een specifiek onderdeel van Docker, of een ander onderwerp met betrekking tot software ontwikkeling, waar je graag een artikel over zou willen zien? Laat het ons weten via het contactformulier of lees ook eens onze andere artikelen.