Hoe “maak je carrière” als succesvolle ontwikkelaar? Naast alle vaardigheden die je nodig hebt om uit te kunnen blinken is het aan te raden om jouw eigen carrière ook actief vorm te geven. Zo ben je goed voorbereid wanneer kansen zich voordoen.
Je zal eerder als autoriteit of expert binnen je vakgebied worden gezien en je straalt persoonlijk leiderschap uit. Daarnaast schep je duidelijkheid bij anderen. Mensen weten waarvoor ze jou moeten bellen en, misschien nog belangrijker, waarvoor ook niet. Ik neem je mee in mijn belangrijkste tips.
1. Neem verantwoordelijkheid
Het lijkt wellicht een open deur, maar vaak wordt dit (onbewust) over het hoofd gezien. Jij bent zelf verantwoordelijk voor jouw carrière. Realiseer je dat jij degene bent die aan het roer zit en dat niemand anders jouw ambities kan waarmaken! Wees bijvoorbeeld niet bang om met je manager in gesprek te gaan over jouw salaris of functie wanneer jij vindt dat dit nodig is.
Neem initiatief wanneer het gaat om het volgen van een opleiding of cursus. Ook wanneer je deze niet vergoed krijgt van de baas! Probeer jezelf niet te laten tegenhouden door een (financiële) drempel of door wat anderen tegen je zeggen en geloof in jezelf.
2. Ga naar de sportschool of ga niet
Veel mensen gaan met hun CV om zoals ze ook met hun dieet omgaan: ze gaan alleen op dieet na 1 januari, en werken hun CV pas bij wanneer ze van baan gaan wisselen. Mijn tip is om permanent met je CV naar de sportschool te gaan en altijd te letten op wat je eet.
Wanneer je jouw werkervaring niet tijdig bijwerkt, met bijvoorbeeld de laatste technieken waarmee je hebt gewerkt, krijgen belangstellenden een vertekend beeld van wat jouw vaardigheden op dit moment eigenlijk zijn. Ook als je weet op welk moment je gaat afstuderen kan je dit best vermelden op je LinkedIn profiel!
Ik kom met enige regelmaat mensen tegen die zeggen “Ik heb al 10 jaar niet meer op LinkedIn gekeken.“. Deze profielen stralen voor mij hetzelfde uit als een rommelige kamer. Wat mij betreft kan je in dat geval de kamerdeur beter dichthouden en je online profiel verbergen of verwijderen.
3. Show and tell
Eigenlijk is het heel simpel: onderbouw je CV met concrete voorbeelden. Ik raad altijd aan om projecten waar je trots op bent te delen met anderen. En nee, dat hoeven geen technische hoogstandjes te zijn; van elke code, goed of slecht, kunnen anderen weer iets leren. Let er wel even op natuurlijk dat je geen code of gegevens deelt waarvan het niet de bedoeling is dat je ze deelt. Het delen van je code heeft als voordeel dat het een stuk autoriteit en controle toont. Jij bent de baas over jouw code, en het nodigt anderen uit om er met jou over in gesprek te gaan.
Als jij jouw project ook nog eens extra kracht bij wilt zetten dan kan dat door een live demonstratie openbaar te zetten. Ikzelf heb bijvoorbeeld een app in de Google Play Store staan die je kan installeren op jouw telefoon of tablet waarvan de code op GitHub in te zien is.
4. Vergroot je zichtbaarheid
Zorg ervoor dat je LinkedIn profiel helemaal op orde is. Zoals al eerder aangegeven is er niets zo’n afknapper dan een incompleet en rommelig profiel. Echter is LinkedIn natuurlijk niet het enige platform waar je op gevonden zou kunnen worden. Kijk eens wat er gebeurd wanneer je jezelf opzoekt op Google. Bepaal voor jezelf of de resultaten die je tegenkomt ook daadwerkelijk een reflectie zijn van jezelf, of dat je wellicht het een en ander kan verbeteren.
Mijn advies is in ieder geval om op LinkedIn een aantal zaken op orde te hebben:
- Vul alle standaard gegevens van jouw profiel in
- Een goede, actuele, profielfoto is erg belangrijk
- Een mooie omslagfoto, relevant aan je werkveld of werkgever, laat ook een goede indruk achter
- Maak een eigen, unieke, ‘publieke URL’
- Beschrijf kort jouw werkzaamheden bij al je werkgevers
- Licht jouw projecten uit op je profiel
- Volg bedrijven die relevant zijn voor jouw werkveld
- Neem actief deel aan de community
Wanneer je ergens actief onderdeel van uitmaakt, val je vanzelf op. Het is dan ook erg mooi als jij opvolging kan geven aan jouw berichten en likes die je uitdeelt door je profiel goed op orde te hebben.
5. Werk aan je eigen pitch
Als je op een netwerkevent staat is het enorm krachtig om jezelf meteen te kunnen pitchen aan iedereen die vraagt wat je doet.
“Hoi, wat doe je voor iets?” Ik maak software voor het MKB. “Oh ja? Wat voor software?” Eigenlijk van alles zoals web- en desktopapplicaties en apps, maar ook minder zichtbare dingen die in de Cloud draaien. “Klinkt goed. En met welke technieken werk je dan met name?” Ik werk eigenlijk met alles wat gebaseerd is op Microsoft technologie. Deze technologie is ruim inzetbaar in verschillende industrieën en toepassingen op praktisch alle platforms.
Als jij na deze korte conversatie een call-to-action kan initiëren bij jouw gesprekspartner door middel van jouw visitekaartje te overhandigen sta je sterk in je schoenen.
LEES OOK: De Pitch.
Conclusie
Jij bent verantwoordelijk voor jouw eigen carrière. Zorg er dus voor dat je hier een goede dosis aandacht aan besteed. Wacht niet tot dat je tot je weer een keer gaat solliciteren, want dan kan het zo maar zijn dat er al een mooie kans aan jouw neus voorbij is gegaan. Deze tips zou je, met enige aanpassing wellicht, natuurlijk ook kunnen toepassen op elk ander beroep.
Doe dus vooral waar jij je fijn bij voelt en bedenk hoe jij het beste uit de verf komt. Als je dit namelijk doet is het niet lastig om jezelf elk moment van de dag te presenteren als potentiële kandidaat voor die nieuwe functie of opdracht. Kansen grijpen wanneer ze zich voordoen kan je namelijk enorm helpen om jouw carrière te maken!
Opvolging
Mocht je nu behoefte hebben aan extra motivatie om aan jouw carrière te werken, lees dan ook eens onze andere artikelen over dit onderwerp. Daarnaast kan ik je tevens het boek The Clean Coder van Robert C. Martin van harte aanbevelen.